Dit ben ik: vriendenboek
Dit is een vriendenboekblaadje voor de kennismaking voor de start van het schooljaar.
Begroetingen
De juf staat 's ochtends bij de deur. De kinderen kiezen bij het binnenkomen een begroeting.
Brooddozen bakken
Onze boekentassen worden 's ochtends uitgeleegd en netjes in de kast gezet in de gang. Zo staan ze uit de weg en kan er niemand over vallen. Om niet steeds weer in die boekentassen te moeten zijn, sorteren de kinderen hun brooddozen, drinkflessen, en fruitdozen in 3 verschillende bakken.
Boekenkast
In onze klas is de boekenkast opgedeeld in verschillende vakjes.
Boeken waaruit de juf voorleest, kijkboeken, zoekboeken, leesboekjes avi start/1/2,... Al deze boeken hebben een kleurcode (sticker) en ook in mijn kast hangt deze sticker. De kinderen weten zo waar ze een boekje terug moeten zetten.
Ik merkte wel dat er kinderen waren die graag boeken gingen halen, maar ze steeds vergaten terug te zetten. Zeker de populaire boeken werden in hun eigen bank gehouden. Daarom maakte ik deze poster voor bij de boekenkast. 1 boek uitlenen = 1 boek inleveren.
Kaarten hoekenwerkbord
In het begin van het jaar laat ik de kinderen bij hoekenwerk nog wat vrij. Aan mijn hoekenwerkbord hangen dan enkele kaarten waaruit ze kunnen kiezen. Ze hangen hun naam bij de hoek waar ze gaan spelen. Er mogen maar zoveel kindjes in de hoek spelen als er velcro's beschikbaar zijn. Gaan ze ergens anders spelen, dan komen ze eerst checken welke hoek ze kunnen bezoeken.
foto volgt
Ruzie oplossen
Hoe los ik ruzies op? Het is voor vele kinderen moeilijk. Met deze poster kan je samen met de kinderen op zoek gaan wat ze voelen en hoe ze de ruzie best kunnen oplossen.
Loterij
De leerlingen krijgen elke dag een stempel als het een fijne dag was. Tussendoor verdienen de kinderen ook regelmatig een stempel. bv: ik zit goed, ik neem mijn materiaal klaar, ik luister aandachtig,...
Zo krijgt iedereen door de dag heen ook al wat stempels. Is de stempelkaart vol, dan wordt deze in de loterijdoos gestopt. Op vrijdag trekt de juf 5 kaartjes uit de doos. De winnaars mogen dan een prijsje kiezen. Op deze manier kan ik dagelijks veel kinderen belonen met stempels voor hun goed gedrag en moet ik elke week maar 5 prijsjes weggeven. Elk jaar komen er kindjes van het 2de leerjaar zeggen dat ze nu altijd prijs hebben, maar dat dat minder leuk was dan de loterij. Ze vonden het vooral erg spannend en keken er steeds naar uit. (Het is dus niet enkel voor mijn portemonnee een win-win.)
Zilveren weken - bingo
Na de vakantie hebben de kinderen altijd veel te vertellen in de kring. Om de aandacht te houden krijgen de kinderen een bingo. Wanneer er over een activiteit wordt verteld die op de kaart staat, mag deze worden aangeduid. Als iemand een rijtje (of de hele kaart) kan afstrepen mag er BINGO geroepen worden.
Goede voornemens - nieuwjaar
Bij een nieuw jaar horen goede voornemens. Wat zijn de goede voornemens van de kinderen?
De kinderen dobbelen met de reuzendobbelsteen en beantwoorden de vraag die bij het gedobbelde aantal hoort.
Placemat met geheugensteuntjes
Deze placemat kan je afdrukken op A3 formaat. Kinderen die problemen met letters, getalbeelden, tweeklanken,... kunnen dit gebruiken bij zelfstandig werk.
Maak jouw eigen website met JouwWeb